Tarihçe

Tarihçe

Ege’nin incisi İzmir’de 2006 yılında kurulan Lezita, Türkiye’nin yem sektöründeki ilk ve lider firması olan, 1969’dan bu yana hizmet veren ABALIOĞLU Grubu’nun en önemli yapıtaşlarından biridir. ABALIOĞLU’nun köklü geçmişini gıda sektörüne taşıma misyonuna sahip olan Lezita, geleceğe de emin adımlarla yürümektedir.

  • 2019

    Abalıoğlu Grubu’nun 50.yılı

    Yem sektöründe yarım asır geride kaldı.

    &
  • 1942

    Kabacak Un Değirmeni

    ABALIOĞLU Ailesi’nin ticaret hayatının öyküsü 1900’lü yılların başında Denizli civarında deri tabakhanesi ile başlıyor. Aile 1940’lı yılların başında sanayiciliğe ilk adımını un üretimi ile atıyor, 1942 yılında Karabacak adlı bir firmadan un değirmeni satın alınarak günlük 100 çuval kapasite ile un üretimine başlıyor.

    &
  • 1950-1951

    Pamuk Çırçır Fabrikası Faaliyete Geçti

    1950-1951 yılları arasında un değirmeni günlük 400 çuval kapasitesi ile çalışırken 1951 yılında Pamuk Çırçır Fabrikası faaliyete geçti. 1963 yılında iş alanları aile bireylerinin isteği doğrultusunda paylaştırıldı.

    &
  • 1963

    Kaderini Değiştiren İlk Adım

    Ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacak, istihdam artışı sağlayacak yeni bir yatırımın ne olması gerektiği konusunda dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Turgut ile görüşen Orhan ABALIOĞLU, Bakanın da tavsiyesini alıp o dönemde henüz Devlet Planlama Müsteşarı olan Turgut Özal’ı yerinde ziyaret ederek Denizli’de bir sanayi yatırımı yapmak istediğini anlatıyor. Ancak DPT o dönemde özel girişime herhangi bir destekte bulunmadığı için Turgut Özal, Orhan ABALIOĞLU’na yine o dönemde Odalar Birliği Genel Sekreteri olan Necmettin Erbakan’la görüşmesi gerektiğini söylüyor. İşte bu yönlendirme Orhan ABALIOĞLU’nun ve yem sektörünün kaderini değiştiren ilk adım oluyor.

    &
  • 1969

    İlk Fabrika Üretime Geçiyor

    Orhan ABALIOĞLU kendi ifadesi ile “ Y”sini bile bilmediği yem sektörüne girmek için o dönemdeki devlet kuruluşlarını ziyaret ediyor ve tesislerin demodeliği karşısında dehşete düşüyor. “Yapacaksam en iyisini yapmalıyım” diyerek Almanya’ya gidiyor ve Denizli’deki ilk fabrika 1969 yılında o dönemin en iyi teknolojisi ile faaliyete başlıyor.

    &
  • 1992

    İstikrarlı Bir Büyüme Politikası

    ABALIOĞLU, istikrarlı bir büyüme politikası izledi. Nitekim 1992 yılında Türk hayvancılık sektörünün kaliteli hammadde ihtiyacını karşılamak üzere, AYTAR firmasını kurarak başta ABD olmak üzere pek çok ülkeden yem hammaddesi ithalatına başlandı ve firma sektörün önemli oyuncularından biri oldu.

    &
  • 1993

    Abalıoğlu Gıda Sektöründe

    1993 yılında başlayan sofralık yumurta üretimi ile 1994 yılında başlayan damızlık civciv ve yumurta üretimi son teknoloji ve modernizasyon uygulamaları ile devam etmektedir.

    &
  • 1996

    Tekstil Sektörüne de Adım Attı

    Gıda sektörüne yaptığı iddialı girişten sonra farklı sektörlerde büyümek için atılımlar gerçekleştirmeyi amaçlayan ABALIOĞLU, 1996 yılında tekstil sektörüne girerek çeşitli numaralarda yüzde yüz pamuktan iplik üretimine başladı. Üretimin yüzde 80’ini ihraç eden tesisin faaliyetlerine ABALIOĞLU’nun gıda ve yem alanlarındaki stratejik büyüme hedeflerine paralel olarak 2007 yılında son verildi.

    &
  • 1998

    Kızılyer Besi Çiftliği

    Kızılyer Besi Çiftliği, 1998 yılında kurulmuş, 2001 yılında faaliyetlerine ara vermiş ve 2009 yılında tekrar faaliyete başlamıştır. Çiftlik, 1.815 hayvan ve 33 padoktan oluşmaktadır. Karantina çiftliğinde de 300 baş kapasite mevcuttur. Toplamda 2.115 hayvan kapasitelidir. Çiftliğin toplam alanı 20.000 m2’dir. Hayvanların barınağı için yarı açık sistemde yetiştirilmektedir. Toplam gübre tesisi ile birlikte alan 68.662 m2’dir.

    &
  • 2000

    İkinci Yem Fabrikası Faaliyete Başladı

    2000’li yıllar ABALIOĞLU’nun yatırımlarının hızlandığı dönemdir. Marmara Bölgesi’ndeki talep artışına cevap verebilmek amacıyla 2000 yılında Çanakkale Biga’da 2. yem fabrikası faaliyete başladı.

    &
  • 2004

    Şirketin Yönetim Merkezi İzmir'de

    Organik gübre üretimi ile tarımda sürdürülebilir üretimin sağlanması amacıyla Organik Gübre Tesisi faaliyete başladı. Çabaların sonucunda 2003 yılında tüm iştirakler ABALIOĞLU Yem – Soya ve Tekstil A.Ş. çatısı altında toplandı. 2004 yılında ise şirketin yönetim merkezi İzmir’e taşındı.

    &
  • 2006

    Abalıoğlu Yağ Fabrikası

    2006 yılında İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde ABALIOĞLU Soya Fasulyesi İşleme ve Yağ Tesisi devreye alındı. Bu tesis ile soya küspesi ve soya yağı üretimine başlandı. 2014 yılı sonunda ise aile bireylerinin talebi doğrultusunda gruptan ayrılan ABALIOĞLU Yağ, faaliyetlerine devam etmektedir.

    &
  • 2006

    Üçüncü Yem Fabrikası Polatlı Ankara Açıldı.

    ABALIOĞLU, yem sektöründeki büyüme politikası doğrultusunda İç Anadolu ve çevre bölgelere hizmet verebilmek adına Ankara Polatlı’daki 3. yem fabrikasını devreye aldı.

    &
  • 2006

    Lezita Markası Doğuyor

    Lezita markası, ABALIOĞLU’nun entegrasyon sürecinin son halkasıdır. 2006 yılında İzmir Kemalpaşa’da Türkiye’nin en büyük ve en modern et entegre tesisinde doğan Lezita markası, Grubun gıda sektöründeki iddiasını ortaya koymaktadır. 

    &
  • 2009

    Abalıoğlu 40. Yılında

    2009 yılında kuruluşunun 40. yılını kutlayan ABALIOĞLU, uzun yıllardır sanayicilik heyecanını sürdürmenin ve Anadolu’da sanayinin ve istihdamın gelişmesine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşamaktadır.

    &
  • 2009

    Dördüncü Yem Fabrikası İzmir ‘de

    ABALIOĞLU 2009 yılında, İzmir Kemalpaşa’da 4. yem fabrikasının açılışını yaptı.

    &
  • 2011

    Beşinci Yem Fabrikası Mersin'de

    ABALIOĞLU’nun bölgesel üretim ve hizmeti desteklemek adına yaptığı yatırımlarından biri olan 5. yem fabrikası Mersin’de hizmet vermeye başladı.

    &
  • 2011

    ABALIOĞLU Balık Sektörüne Giriyor

    ABALIOĞLU, gıda sektöründeki ürün grubuna balığı da eklemek adına Karaburun’da balık çiftliklerini kurmuştur.

    &
  • 2012

    En Modern Balık İşleme Tesisi Urla'da Yapıldı.

    ABALIOĞLU, yıllık 14.000 ton paketleme, 8.000 ton işleme, 6.000 ton donuk işleme kapasitesi olan Balık Paketleme ve İşleme Tesisini 2012’nin Ekim ayında Urla’da devreye aldı.

    &
  • 2012

    Altıncı Yem Fabrikası Bafra Samsun'da

    ABALIOĞLU, yem sektöründeki liderliğinin sorumluluğu ile Türkiye'nin her bölgesine yatırım ve hizmet götürmeye devam etti. Bu hedef doğrultusunda 6. yem fabrikası 2012 yılında Samsun Bafra’da açıldı.

    &
  • 2013

    Mersin Yumurta Üretim Tesisi Açıldı

    ABALIOĞLU gıda sektöründeki yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. 1 milyon kapasiteli yumurta üretim tesisi Mersin’de açıldı.

    &
  • 2013

    Yedinci Yem Fabrikası Manisa Turgutlu'da

    ABALIOĞLU Yem Grubu’nun büyümesi hız kesmedi. 7. ve 8. yem fabrikaları 2013 yılında Manisa’da faaliyete başladı.

    &
  • 2013

    ABALIOĞLU Her Yerde

    2011 yılında faaliyet geçen Mersin yem fabrikası ile birlikte yem sektöründeki hedeflerini ve konumunu büyüten ABALIOĞLU, 2012 yılında da Bafra yem fabrikasını açarak 6 yem fabrikası ile ülke ekonomisine katkılarını sürdürmeye devam etti. 2013 yılında Manisa’da kurduğu 2 yem fabrikası ile toplamda sekiz yem fabrikasına ulaştı. İzmir Urla’da ise balık işleme ve paketleme tesisi bulunmaktadır.

    &
  • 2013

    Lezita Balık

    ABALIOĞLU, Lezita Balık markası ile balık sektöründe de adından söz ettirmektedir. 
    2013 yılı sonu itibariyle Muğla Fethiye ve Kayseri Pınarbaşı bölgelerinde gerçekleştirdiği alabalık üretimi çiftliği yatırımlarıyla hedeflerini daha da büyüterek yıllık üretim kapasitesini 10.000 tona çıkarmıştır.

    &
  • 2017

    Konya Yem Fabrikası ve Burdur Yem Fabrikası

    Abalıoğlu, yem sektöründeki büyümesini Konya Yem Fabrikası ve Burdur Yem Fabrikasını açarak taçlandırdı.

    &